čtvrtek 20. září 2012

Jak se dostat do nálady? Kotva

Cesta k prospěšné změněMyslím, že každý z nás máme nějakou "kotvu", ale asi si to ani neuvědomujeme. Jde o oblíbenou písničku, která nám zlepší náladu, když se nám nic nechce. Někdy nám nějaká starší píseň může  připomenout naše dětství a hezké chvíle s babičkou či kamarádkou ze školy...

Další možností jsou doplňky na klíčích od bytu či domu - nějaký panáček, srdíčko či barevná stužka. Dokonce jsem se setkala i se "šťastnou" propiskou.


V autě jsem viděla talisman pavouka - symbol pro štěstí/ šťastnou jízdu. Je to pro nás symbol něčeho významného, nějakého vztahu k někomu, vzpomínky na nějakou událost. Spojujeme jej většinou s něčím pozitivním, co nám pomáhá.

Měla jsem klienta, který si pouštěl v autě určitý druh hudby, když jel na důležité obchodní jednání. Přišel na něj plný energie a všechno se mu zdálo jednodušší. Bohužel v jednou případě přišel na kurz a před kurzem měl jednání...Můj osobní pocit byl, že si hudbu ve své hlavě "nevypnul". Neustále se  pohupoval na židli, kýval hlavou, usmíval se..., takže jsem byla nucena během kurzu "hudbu vypnout".


Tou naší kotvou v osobním rozvoji může být cokoliv: hudba, předmět, vůně, pocit, obrázek, oblečení, maskot, spojení prstů či šupina v peněžence. Tímto způsobem si pomáháme pro nás v nepříjemných životních situacích - "povoláme" tu pomocnou kotvu a situaci pak vnímáme lépe.


Závěrem:

Kotvu si lze i vytvořit cíleně např. koučováním - pocit, který potřebujete mít v některých napjatých momentech. Co máte Vy? Co Vám pomáhá jako taková " kotva"? Máte nějaký talisman? Jaká konkrétní píseň vyvolá u Vás příjemné pocity, energii a nadšení? Stává se Vám, že pak už situaci vnímáte o něco lépe? Nebo Vám pomáhá něco úplně jiného?

Moje doporučení:

Zkuste se i Vy podělit s ostatními o to, co nosíte sebou - talisman nebo využijte možnost koučování či konzultace a cíleně si kotvu vytvořte - bude Vám dobře sloužit v životě.

Příjemný den všem,


Zdenka

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...