čtvrtek 11. října 2012

Myslím a vyjadřuji se pozitivně.

Cesta k prospěšné změně - blogPoužíváte slova začínající s "NE..."? Začínáte občas konverzaci s jinými podobným způsobem? "Neměla byste zájem o...? Nevyužil byste naší nabídku? Když budete cokoliv potřebovat, neváhejte a kontaktujte mě. Nemáš čas? Nechtěla bys jít do kina?"



Jaké odpovědi dostáváte? Pro náš mozek je nejlehčí formou odpovědět "Ne, nechci." "Ne, nemám zájem" - nemusím u toho přemýšlet. Slovo začínající ne vyvolává další ne.  Pokud řekněte dítěti "Prosím, nezapomeň si klíče", tak si je většinou zapomene. Vhodnější je říct, to co chceme, aby dítě udělalo, takže "Vezmi si klíče".



Náš mozek těžko pracuje se slovem NE. Pokud řekněte něco, co někdo nemá udělat nebo říct, tím spíše to udělá. Příkladem je "Nepřestavujte si žirafu v růžových trenýrkách". Co se teď stalo? Najednou byla žirafa na světě i s těmi trenýrkami.



Mluvme a buďme pozitivní, věnujme se spíše tomu, co chceme a na co zaměřujeme své úsilí, než na to, co dělat nemáme. Ulehčíme tím práci našemu mozku (je to pro něj snazší) a navíc budeme působit příjemně a pozitivně, čímž k sobě přitáhneme i další podobně naladěné lidi.



Závěrem:
Slova začínající s NE patří také mezi "blokátory" komunikace. Pokud chceme dostat pozitivní odpověď (nebo s co největší pravděpodobností pozitivní), tak redukujme i další "negativně působící slova" jako je "problém, potíž, nemoc, konflikt, strašně, hrozně" atd. Určitě Vás napadnou i další.



Moje doporučení:
Pokud pracujete v obchodní oblasti, je důležité si uvědomit, jak s klientem mluvíte. Naučte se nahrazovat podobná slovní spojení jinými formulacemi. Způsobem, jakým se vyjadřujete a můžete ovlivnit i úspěšnost jednání s klientem



V osobním životě budete lépe mít pozitivní vliv na své okolí. Zkuste si přečíst další články na podobné téma. Podělte se o svoji zkušenost a napište mi. Uvědomujete si, že občas používáte nevhodné nebo protichůdné slovní spojení? Obraťte se na nějakou kamarádku či partnera, aby Vás upozornil, pokud nějaké takové slovo, které máte více v oblibě, použijete. Navštivte kurz komunikace  nebo si přečtěte knihu "Zázrak pozitivního myšlení", Robert Anthony.



Hezký podzimní den,


Zdenka

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...