pondělí 7. ledna 2013

Vnitřní motivace vám pomůže dosáhnout svých cílů!

Potřebuji změnit své stravovací návyky a moc se mi do toho nechce… Měl bych více využívat asertivitu… Když něco začnu, často to nedokončím… Přemýšlím, jak motivovat sama sebe… Potřebuji více delegovat úkoly na podřízené. Co by mi pomohlo? 


Cesta k prospěšné změně
Správná vnitřní motivace vám může pomoci dosáhnout svých cílů. Pokud máte motivaci a chcete cokoliv změnit, budete mít i dostatek energie, která Vám pomůže dospět ke svému cíli i přes případné překážky.

"Pokud chceš dosáhnout trvalého úspěchu, musí motivace, která tě žene k tomuto cíli, vycházet z nitra. Nezáleží na tom, kdo jsi, ani jak jsi starý"., P.J. Meyer.

Jak začít?


Zkuste si položit několik otázek: Pokud začnu danou věc měnit, na koho a co všechno to může mít vliv? Co mi to přinese do života? Co bude v mém životě jinak až ti to splním? Zkuste sami pro sebe vyjmenovat důvody.

Vytvořte si pro sebe seznam, zkuste více přemýšlet o jednotlivých bodech. M
ůžete mít v šuplíku nebo na viditelném místě, ale hlavně si jej projděte vždy, když potřebujete znovu získat ztracenou motivaci.

Nebudete pak muset hledat pomoc u jiných, ale můžete tak převzít odpovědnost sami za sebe, za svá rozhodnutí. A dosáhnout toho, co chcete. Pomůckou Vám můžete být i mapa mysli/kresby nebo si nalepte obrázky a vytvořte si vision board - "plakát" nebo nástěnka, na kterou vložíte obrázky, které jsou z různých časopisů).

Pokud patříte mezi lidi, kteří nemají rádi "výzvy", zkuste Kaizen. Realizujete

Vnitřní motivace vám pomůže dosáhnout svých cílů
to, po čem toužíte - postupně a pomalu. Vytvářejte v sobě nové návyky.  Najděte si i nějakého odborníka (u zdravé výživy např. výživovou poradkyni, osobního trenéra - sport, u osobního rozvoje životního kouče atd.), tudíž i pomoc a inspiraci zvenku.

Jak začít?


Můžete například dělat to, co rádi děláte. Pokud je v případě hubnutí např. nějaký sport, který Vás baví, tak to půjde o něco snadněji. Pak je motivace většinou automatická, snadná. Cítíte se i uvnitř dobře, nepociťujete žádný odpor. Postupně malými kroky (metoda Kaizen) měňte i stravovací návyky. Jste tak motivováni k dosažení svého cíle, že i případné riziko je menší než vaše přání.

Vždy je dobrá pomoc a podpora daná jinými lidmi, kamarádkou, partnerem či kolegou. Nakonec se však musíte spolehnout sami na sebe, neboť konečné rozhodnutí, je pouze na Vás. Skvělým způsobem k dosažení motivace je také mluvit sám se sebou. Samozřejmě pozitivně a podporovat se a povzbuzovat.
Lze využívat afirmace (pozitivní potvrzení či ujištění toho, co si přejeme - doporučuji publikace od Luis Hay.). Ideální je slovo pro naší samomluvu je „chci“.


Závěrem:

Přemýšlejte sami o sobě a o tom, co chcete a taky o svých životních hodnotách. Zapojte fantazii. Je to Váš největší poklad. Položte se pár otázek. Kdy se změnou začnete? Kdy by se plnění cíle mělo projevit navenek? Za půl roku nebo za několik měsíců? 


Možná už jste něco pro splnění cíle udělali, aniž byste si to uvědomili - co to bylo? Jaké předpoklady či schopnosti už máte teď a můžete je využít? Kdo Vás bude nejvíce na vaší cestě podporovat? Jaké překážky můžete očekávat a jak se na ně připravíte? Je váš cíl měřitelný (kolik chcete zhubnout, měsíčně vydělávat atd.)? Je Váš cíl reálny? Jak vůbec poznáte, že jste už svého vytouženého cíle dosáhli? Třeba využijte kouče, který Vám pomůže na cestě k vlastnímu sebezdokonalování.

Moje doporučení:


Někdy je lepší jednoduše začít na úkolu dělat a motivace přijde sama. Zvláště když něco děláte poprvé, může se vám to zdát těžké. Ale každý postupný, byť i malý krůček kupředu Vám dává motivaci a pocit, že úkol je zvládnutelný. To Vám pomůže i v občasných chvílích pochyb a menší důvěry sama v sebe, ve své schopnosti.

Tak začněte
. Nový rok je dobrou příležitostí zlepšit to, v čem se nám tolik nedařilo v roce minulém. Zaměřte se hlavně na to, čeho chcete dosáhnout. To, co bylo, už bylo…Zkuste se přečíst knihu "Kam se poděl můj sýr? Úžasný způsob jak se vyrovnat se změnami ve Vaší práci a Vašem životě", autor Spencer Johnson. Jděte do motivačních kurzů např. "Sebepoznání pro ženy" či "Cesta k úspěchu".

Úspěšné vykročení do dalšího roku Vám přeje


Zdenka


Kurzy: www.edux.cz 
Ebook
Kaizen- chci změnu 

Pokud se Vám článek líbil - sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním přátelům nebo se přihlaste k odběrům článků. Děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...