úterý 22. ledna 2013

Toužíte po úspěchu? 5 kroků, jak na to (díl č. 2)

Studujete na číšníka a přemýšlíte, že v budoucnosti chcete mít vlastní restauraci? Malujete a chcete provozovat jednou svoji galerií? Učíte se hrát na nějaký hudební nástroj a rádi byste naplnili nějaký klub a byli populární? 

Nebo zkrátka teď nemáte dobrou náladu a chcete si udělat radost, relaxovat a nastartovat se
Vision board" či nástěnka vizí může být tou správnou cestou. (Můj díl č. 1 o kreativitě)

O co se jedná?

Jedná se o plakát vaší vize, koláž tvořivosti nebo nástěnku vizí, na kterou přišpendlíte obrázky či fotografie nebo připevníte magnetkami či nalepíte obrázky. 

Můžete vytvořit i koláže z různých časopisů či reklamních letáků.  Je to jednoduché, ale i využít černý papír a kreslit bílou fixou.

Podle toho, jak si vše připravíte, můžete obrázky doplňovat nebo je měnit. Lze doplňovat i texty např. hesla či citáty. Výhodou je i to, že v mnoha případech máme už takovou „nástěnku“ doma. I lednice nakonec může být takovou vaší „tabulí vizí“ (v tomto případě využívejte magnetky). Pokud nemáte nástěnku, využijte i lepicí pásku.

Základem je myšlenka (váš cíl) a ten postupně obklopujete obrázky, které představují, co chcete, aby se stalo, nebo co chcete mít, kde si přejete žít, kam byste rádi jeli na dovolenou apod. Jsou to především obrázky toho, po čem toužíte.

Co budete potřebovat k vytvoření? 

  • Může to být nástěnka, tabule, deska či lednice. 
  • Různé časopisy (počítačové, módní, automobilové, zdravá výživa, fitness atd.), reklamní letáky – jde o to, aby byly různorodé.  Pokud omezíte své možnosti, ztratíte zájem po chvíli.
  • Lepidlo nebo lepicí tyčinky.
Chci změnu - blog osobního rozvoje
První kroky, než se pustíte do práce

Bylo by fajn udělat si malý rituál, než začnete. Tiše se posaďte a popřemýšlejte o tom, co chcete – nastavte si svůj záměr. 

Zeptejte se sami sebe, co je to, co chcete. Chvilku si o tom přemýšlejte a nechte své pocity na sebe působit. To dává šanci přesněji si vytvořit svou vizi. Pak bude dalším krokem vykročení ze zóny komfortu:)

Kroky k vytvoření vize – tipy a rady:

Krok 1:
Projděte si různé typy časopisů a vytrhněte z nich obrázky. Zatím jenom vybírejte a nikam nelepte. Je s tím spousta zábavy, vybírejte obrazy, slova nebo titulky, které vás osloví. Bavte se tím. Shromáždíte spoustu obrázků, vět a slov.

Krok 2:

Když už je máte, projděte je a vyčleňte si ty, které Vás nejvíce oslovily. Odstraňte ostatní obrázky. Tento krok je důležitým pro vaši intuici. Zkuste si na začátku obrázky jenom rozložit, jak by to mohlo vypadat. Můžete přiřadit každému rohu desky jiný motiv (např. zdraví, práce a kariéra, duchovnost, vztahy atd.). Další možností je jednoduše obrázky rozmístit tak, že vytvoříte knihu, která vypráví příběh. Kreativitě se meze nekladou, právě naopak: realizujte se, relaxujte a bavte se!

Krok 3:
Pokračujte lepením obrázků nebo je můžete přišpendlit na nástěnku. Klidně přidávejte i písemná prohlášení, motta či afirmace. Můžete ještě malovat nebo doplnit různé značky.

Krok 4:
Doporučení – ponechejte si volný prostor uprostřed desky pro vlastní fotografií. Ideální je taková, kde jste usměvavá/ý a šťastná/ý.

Krok 5:
Pověste si svůj výtvor na místo, kde ho budete dobře vidět.


Závěrem:
Využívejte co nejvíce fantazii. Je zdrojem kreativity. Dokonce je i důležitější než peníze. Fantazie patří k  našim největším pokladům a je důležité ji neustále rozvíjet. Fantazie nám přináší pocit spokojenosti a nutně to nemusí být rodinná vila s bazénem a autem… 


Jak si zařídíme svůj život je každého věc. Fantazii už v životě používáme, když sníme o tom, kam půjdeme a co budeme v životě dělat, jak bude vypadat naše nové bydlení. Když plánujete firmu a pak nás náš „vnitřní kritik“ buď povzbudí, či úplně odradí.

Moje doporučení:

V dalším článku nabídnu náměty na možné zaměření jednotlivých plakátů vizí či „vision boardů“. Lze kombinovat kreslení/mind maps i nalepování. Někdy můžete začít dělat jeden druh a pak Vás vaše intuice začne posouvat k jiným tématům či představám. Vaše vize se může změnit s tím, jak si průběžně vytváříte svůj plán. 

Zakončím citátem od Ziga Ziglara: „Co dosažením cílů získáte, není tolik důležité jako to, čím se v průběhu cesty k těmto cílům stanete.“. Poučte se z vlastní tvorby. Klidně jděte do kurzů a workshopů a nechte se inspirovat druhými. Využíváte něco jiného? Díl č. 3 o kreativitěNapište mi, budu ráda.

Přeji krásný den,

Zdenka
 

Instagram: Zdenkat
E-book:www.kaizen-chci-zmenu.cz
Tréninky: www.edux.cz

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...