sobota 23. února 2013

Jak komunikovat s analytickým člověkem? Seriál typologie č. 3 – Modrý typ


Cesta k prospěšné změně - blogRozhovor s modrým typem by pro vás mohl být náročným, když nejste zrovna sám modrý typ.

Pokračuji ve svém seriálu o jednotlivých typech lidí. Psala jsem o červeném a zeleném typu. Poslední typ bude modrý a celý seriál uzavřu.


Modrý typ
Měl byste být dobře připraven a důkladně informován. Přinést hodně písemných materiálů. Modrý typ chce rychle poznat, jestli jste pro tu věc, o kterou jde, dostatečně kompetentní a jestli se mu vyplatí s vámi jednat. Pokud získá dojem, že nevíte dost nebo že víte méně než on sám, pak bude vést vaše jednání k rychlému konci, protože v tom, co mu přinášíte, nevidí žádný přínos.


Na co se zaměřit u modrého typu?
Atmosféra rozhovoru s modrým typem je spíše chladná, nezlepšíte ji ani nějakými historkami. Vyhýbejte se diskusi o soukromém životě nebo rozhovoru o osobních věcech a soustřeďte se na tu věc, o kterou jde. V hovoru bude systematický: plánujte, co chcete v jakém pořadí přednést. Nic si nedělejte z toho, jestli váš partner mlčí nebo vám klade kritické otázky nebo si nasadí chladný výraz téměř bez mimiky. Vždy vycházejte z toho, že uvažuje, i když nic neříká. Přineste si s sebou co nejvíc písemného materiálu (brožury, studie, plány, náčrty), které mu můžete zanechat. Připravte se na věcné námitky a držte se faktů a důkazů. Vaše informace by měly být co nejdetailnější a podrobné.

Jak s ním efektivně komunikovat?
Pokládejte otázky, abyste ho vylákali z rezervovanosti, abyste zjistili jeho námitky. Ukažte všechny alternativy; pro něj jsou zvlášť důležitá fakta. Jestli jste červený typ, pak držte svůj temperament v pozadí. Zůstaňte formální, což je i dobré i u zeleného typu. Jak pro zelený, tak i pro červený typ se vyplatí se na rozhovor s modrým typem perfektně připravit a nastudovat vše potřebné. Raději si ještě jednou prostudujte všechny podklady. Případně buďte připraven během hovoru zodpovědět odborně jeho dotazy. Polopravdy nebo polovičaté vědomosti vám u tohoto typu neprojdou. Jako červený typ byste v rozhovoru neměli postupovat rázně, jinak si muže připadat modrý jako „převálcovaný“. U zeleného typu to platí opačně. 






Modrý typ – charakteristika
racionální IQ
člověk rozumu
průzkumník
plánovací
logicky přemýšlí
ostražitý
chladný
přesný
důkladný
působí váhavě
ustupující
samotářský
analyzuje lidi a věci
kontrolovatelný
zabezpečuje
sociálně odtažitý
korektní
rezervovaný
postrádá emoce
racionální
uvážlivý


Patříte k tomuto typu?
Jak probíhala Vaše komunikace, pokud patříte převážně k zelenému typu nebo dokonce k červenému? Jak jste v komunikaci s modrým typem uspěli? Jaké možnosti vidíte pro svůj rozvoj v komunikaci s ostatními odlišnými typy? Napadlo Vás, které typy by měly komplikovaný společný život v rámci partnerských vztahů a které by se k sobě výborně hodily?
 

Závěrem: 
Zkuste navštívit kurz Sebepoznání nebo koučování, kde si ujasníte silné stránky a rezervy vašeho typu. Přínosným taky bude kurz typologie.

Moje doporučení:

V praktickém životě jsme kombinovaní – většinou převažuje jedna z barev a ta druhá ji doplňuje. Zkuste si všímat svých kolegů, kamarádek a obchodních partnerů. Je to cesta k vzájemnému pochopení, lepšímu porozumění a někdy i menšímu rozčilování. Nemohu nabízet jahody se šlehačkou rybám jenom proto, že je mám ráda...

Mějte se hezky,

Zdenka


Podcast: Zdenčin pokec - podcast úspěšných
Tréninky: www.edux.cz
Koučink: www.kouc-koucink.cz
E-book: Kaizen chci změnu


Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.
 

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...