pondělí 25. března 2013

Preferujete při rozhodování spontánnost, zvyk či dokonalou analýzu?

Přemýšlíte, co si zítra vzít na sebe na jednání? Máte klientovi zavolat, nebo je lepší poslat nabídkový email? Pojedu autem či tramvají - co když bude dopravní zácpa?

Rozhodujeme se často, téměř denně. Někdy jsou to relativně jednoduché věci, kdy využíváme naše znalosti a zkušenosti, a jindy se zase jedná o důležitější věci a je lepší si na rozhodnutí nechat nějaký čas.

Cesta k prospěšné změně - blog osobního rozvoje
Jak se rozhodujete právě Vy? Na základě důkladné analýzy, zjišťování různých informací, či dokonce sledujete různé přehledy a statistiky? Shromažďujete různé informace proto, abyste se mohl/a rozhodnout?

Tento typ nazvu „analytický rozhodovací typ“ - č. 1.
Výhody: přistupuje k řešení analyticky a systematicky.
Nevýhoda:  jsou to převážně data a logika. Co ale říká vaše intuice či „břicho“, které je sídlem emocí? Otázkou je také, jak dlouho zjišťovat různé informace, a nakonec zda budu mít 100% jistotu, že se na základě toho můžu spolehlivě rozhodnout.

Nepatříte k tomuto typu? Pojďme na další typ. Rozhodujete se na základě intuice? Spontánně a poměrně rychle? Tento typ nazvu „intuitivní rozhodovací typ“ - č. 2.
Výhody: přistupuje k řešení rychle a prosazuje i nepopulární věci, pokud je o nich přesvědčen.
Nevýhoda: těch, kterých se to dotýká pravděpodobně vyvede z rovnováhy, zapomene na fakta a nachází hodně spontánních kroků. 


Posledním typem je člověk, který se rozhoduje hůře, protože má rád zvyky a patří spíše ke konzervativnějším typům. Nazvu ho „konzervativní rozhodovací typ“ - č. 3.
Výhody: dobře promyšlená varianta, která zohledňuje názory různých lidí
Nevýhoda:  preferuje spíše názor jiných než vlastní, ptá se přátel, hledá vhodnou osobnost či odborníka, aby mu pomohl v rozhodnutí. Někdy to tedy může trvat déle. 


Závěrem: Našli jste se v těchto popisech? Rozhodujete se tak, aby „hlava“ a „břicho“ byly v rovnováze? Uvědomujete si svoji strategii při rozhodování?


Moje doporučení: Ideální rozhodování o důležitých věcech je, když zohledníme, co nám říká „hlava“ - naše logiky - a „břicho“  - naše emoce či intuice. Někde jsem četla citát, že co je jisté v životě, jsou právě změny a uspět znamená o nich přemýšlet a přizpůsobit se situaci, i když začátky jsou složitější. Který způsob rozhodování u Vás převažuje? Napište mi, jak se rozhodujete Vy. Chcete se dozvědět více? Jděte i na kurz Typologie.



Přeji krásný den,

Zdenka

E-book: Kaizen - chci změnuKurzy a tréninky: www.edux.cz
Koučování: www.kouc-koucink.cz


Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.



Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...