pondělí 18. března 2013

Máte sen? Realizujte ho - úspěšná strategie W. Disneye

Proč to vůbec chceš dělat? Máš dostatek zkušeností? Co tomu řeknou ostatní - známí a kamarádi? Co když to nedopadne dobře? Co když na to nemám dost zkušeností? Taky k Vám podobně promlouvá Váš vnitřní hlas - kritik?
 
Klientka Jana řešila situaci, čemu se dále věnovat profesně. Rozhodovala se, zda pokračovat stejným směrem, nebo zda si najít jinou činnost, kdy nebude nucena každý den vstávat do práce, ale může si den zařídit sama, podle svých potřeb, a zároveň dělat něco, co ji více těší a naplňuje. Otázkou bylo, co to bude? Co ji uživí a zároveň ji bude bavit? 

Cesta k prospěšné změně - blog
Zkusily jsme kreativní techniku Walta Disneye. Jde o různé pohledy na situaci. Ideální jsou tři židle a tři oddělené pohledy. 


Chtěla jsem, aby paní Eva snila - aby byla vizionářkou a sedla si na jednu ze židlí, která představovala „snílka“. Ptala jsem se jí, jaké by to bylo, jak by to mohlo fungovat, co by přesně dělala, jak probíhá ta její aktivita.

Kdo jsou klienti? Jak se cítí a z čeho má radost? Atd. Dala jsem jí možnost snít tak, že k tomu potřebovala pouze svou fantazii. Chtěla jsem, aby si vychutnala své pocity a radost z toho, čemu se věnuje.

Pak následovala další role - jiná židle, která představovala „realizátorku“, část, která nám pomáhá realizovat naše sny a představy aktivně. Je akční, výkonná a řeší situaci. Ptala jsem se, jak by „realizátorka“ začala realizovat sny Evy? Jaké informace potřebujete získat?  Čím začne? Které kroky z toho, co si vysnila, jsou reálné a lze je začít uskutečňovat? Je ještě někdo, na koho by se dalo obrátit a s kým by bylo možné se poradit?


Poslední, třetí židle představovala „kritičku“. Tentokrát dostala trochu jinou roli, a to roli konstruktivního kritika. Eva se ho zkusila zeptat, jak by ona situaci řešila? Poslechla si názory „snílka“ i „realizátorky“. Jaká rizika jsou spojena s tímto návrhem? O čem dalším by měla Eva ještě přemýšlet? Co by měla udělat, aby to šlo zrealizovat? Co by se mělo přehodnotit?


Závěrem:
Postup se opakuje tak dlouho, až se všichni domluví. Eva našla dvě aktivity v rámci koučování, kterým by se mohla věnovat, a zjistila, že jsou reálné a může je realizovat. Co ještě nevěděla, bylo to, zda chce realizovat obě aktivity, které ji napadly, nebo pouze jednu. 


Moje doporučení
:
Tato kreativní technika nám pomůže cíleně oddělit jednotlivé role v rozhodování. V dospělosti dost často zapomínáme na naše sny a na to, co nás jako děti bavilo. Pak v reálném životě převažuje náš vnitřní kritik anebo jsme převážně v roli realizátora - jdeme a vykonáváme různé činnosti. Ideální je, když jsou tyto role v životě vyvážené


Čemu byste se chtěli věnovat? Kam Vás směřuje Vaše srdíčko? Je to opravdu tak nerealistické? V jaké roli přemýšlíte nejčastěji? Napište mi o čem uvažujete Vy a pokud si chcete techniku vyzkoušet tak taky. Jděte do kurzu "Cesta k úspěchu" či na kurz "Sebepoznání pro ženy".

Přeji krásný den,

Zdenka


Koučink: www.kouc-koucink.cz
Ebook: www.kaizen-chci-zmenu.cz


Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...