úterý 2. dubna 2013

Tajemství úspěšné kariéry. Typ práce k typu člověka.

Cesta k prospěšné změně
Víte přesně, jaký jste typ? Hledáte nové pracovní uplatnění? Jste komunikativní a potřebujete být v kolektivu lidí? 

P
referujete spíše samostatnou práci, za kterou budete zodpovědní? Jak zvládáte stresové situace? Máte rádi výzvy a jdete za nimi nebo spíše oceníte zadání od někoho jiného? Jaká škola by byla pro mě vhodná? Dodávají Vám lidé energii či naopak berou? Relaxujete raději sami v přírodě či s přáteli na nějaké party?

Každý typ člověka se hodí na jinou profesi a pokud ji najde, tak bude ve své práci daleko šťastnější a úspěšnější.  Představím jednotlivé typy a zamyslete se, na kterou profesi se lépe hodíte. 




Zeleno - dominantní typ
Tento typ je vhodný pro všechny povoláni, které vyžadují schopnost se vcítit do pocitů lidí nebo hodně s nimi komunikovat. Takže se většinou jedná o sociální profese jako například pečovatel, prodavačky, zdravotník, učitel, konzultant, psychoterapeut, trenér, kouč či umělec. Ve zdravotních organizacích najdete nejvíce zeleno - dominantní typy. Daleko méně je zajímá pracovní postup než je tomu u červeno –dominantního typu. Svému povolání jsou věrný a je zaměřený na práci s lidmi a budování vztahů. Jedná se o více konzervativní typ osobnosti.

 

Modro - dominantní typ
Tento typ najdeme v profesích, které vyžadují věcné, objektivní, střízlivé informace. Jde o lidi, kteří velmi dobře analyticky myslí, preferují nesoutěživé profese. Jedná se většinou například o právníky, různé typy znalců, vědců, techniků, IT odborníků, programátorů, inženýrů, účetních, správců sítí, úředníků to jsou většinou modro - dominantní typy. V těch profesi přesvědčí svou kontinuitou, vytrvalostí a spolehlivostí. Pokud mají pocit, že se profese, kterou momentálně vykonávají, nehodí k jejich typu, pak si přemýšlejí, jak se dá profese podle jejich představ změnit, i když na to budou potřebovat určitou námahu. Jedná se většinou o samostatnou práci v klidu bez většího kolektivu.

Červeno - dominantní typ

Tento typ preferuje všechny profese, ve kterých může získat pozornost, kde budou v důležitém postavení, budou velice aktivní a vidět. Dále profese, které přinášejí velkou různorodost – nejsou stereotypní. Jde o například tyto činnosti: samostatný podnikatel nebo samostatné povolání v terénu/obchodník, příp. herec i politik. Pokud vidí červeno - dominantní typ výhody, které mu daná profese přinese, tak neváhá a rozhodne se pro pracovní pozici, rychle změní pracovní místo či funkci. Jakoukoliv možnost postupu či vlastního rozvoje rád přijímá. Miluje výzvy.

Závěrem:

Jaké profesi se věnujete Vy? Jak Vás ovlivňuje typologie? Vykonáváte profesi, která se k Vám hodí? Jednotlivé typy najdeme v životě promíchané červeno-modrý typ, zeleno - červený či modro - zelený nebo dokonce duhový - kombinace všech barev a typů. Poznejte sami sebe. Znalost typologie Vám pomůže v obchodě, při výběru partnera či své profese.

Moje doporučení:

Pokud se rozhodujete, čemu se budete věnovat, tak je to možná příležitost se zamyslet, jak využít i znalost typologie pro svojí kariéru. Většinou nikdo z nás není jenom "čistý" jeden typ, je v nás i vliv "další barvy". Určitě však něco převažuje. Může se jednat o kombinace červeno-zelený typ, červeno - modrý typ, zeleno - modrý typ. Poslední kombinací duhový typ - každá barva je tady zastoupena. Tento typ není tak častý. 

Napište mi, zda Vám tato informace pomohla, zda jste o sobě přemýšleli i z toho uhlu - z hlediska typologie. Zvu na můj kurz Typologie pro obchodníka či na workshop Sebepoznání, kde se typologií budeme zabývat.

Přeji slunečný den,

Zdenka


E-book: Kaizen-chci změnu
Koučink: www.kouc-koucink.cz
Podcast: Zdenčin pokec - podcast úspěšných


Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...