pátek 31. května 2013

Jak oživovat vztah s partnerem? Zkuste Kaizen a zaměřte se na detaily

Máte partnera a občas si říkáte, že je to takové stejné? Co udělat pro to, aby se to změnilo? Jak si vytvářet lepší vztahy s partnerem?

Cesta k prospěšné změně
Zkusme využít kaizen. Malé detaily, na kterých je možné neustále pracovat, jsou daleko přínosnější pro vytváření a udržování vztahů než příležitostní luxusní dovolené či drahé dárky. 
Jak to tedy praktikovat v běžném každodenním životě? Položte si otázku: Jak často pochválíte partnera? Jak svoji pochvalu formulujete? Jako „To jsi se překonal, konečně si nám něco dobrého uvařil..."? Zkuste to formulovat jinak: „Ty jsi ale dobrý kuchař!“ nebo „Jsem překvapená, jak dobře vaříš..." Pochvalte ho a oceňte jej.


Vztahy se časem stávají nudnými, jednak z důvodu, že někdy pozitivní věci bereme a hodnotíme automaticky. Všímáme si těch problémových a ty pak ventilujeme. No a někdy i proto, že se jim cíleně tolik nevěnujeme.

Co se tak zamyslet nad tím, co malého mohu říct svému partnerovi či partnerce, aby to prospělo našemu vztahu? Navíc taková maličkost nás nestojí žádné velké úsilí a partnerovi či partnerce to udělá radost. Malý kompliment či ocenění je i živnou půdou pro neustále udržování a budování vzájemného vztahu.


Všímejte si detailů života vašeho partnera či partnerky. Zaměřte se na běžné každodenních maličkostí, jako jsou gesta, příjemný hlas, doteky, či oceňte partnerův zjev či osobnost. Dejte svému partnerovi či partnerce najevo, že je pro vás důležitý a milovaný jako osoba, ne jako „ochránce rodinného krbu“ či „osoba výdělečně činná“.

Chci změnu - blog osobního rozvoje
Závěr: 
Podívejte se na děti, je to dobrá příležitost vidět jejich zaujetí pro to, co dělají. Jsou soustředěné a radují se z toho, co dělají. Nám se občas v životě stává, že více přemítáme o minulosti nebo naopak skáčeme v myšlenkách do budoucnosti. Místo toho, abychom žili přítomností.


Moje doporučení: 
Vnímejte život - tady a teď a užívejte si ji, věnujte svoji pozornost přítomnému okamžiku a radujte se z toho, co se kolem Vás děje! Ukončím citátem "Být opravdu velkým v malých věcech, být opravdu vznešeným a hrdinským v nudných detailech každodenního života, to je cnost tak zřídkavá, že by byla hodna kanonizace", Harriet Beecher Stowe. Pokud máte kolem sebe "komplikované vztahy" třeba si o tom promluvte s někým "zvenku" a třeba najdete nové podněty pro svůj partnerský život.

Přeji krásný den,

Zdenka


E-book: Kaizen - chci změnu

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...