středa 31. července 2013

Jak dosáhnout změny v životě?

Nad čím už delší dobu přemýšlíte? Co Vám brání to realizovat? Je to těžké, znovu se něco učit, měnit a zvládat nové trendy či techniky v IT? 

Četla jsem si nedávno publikaci od Rudolfa Strosse „Umění změny“ od nakladatelství Portál a opravdu mě zaujala. Cvičení na sebereflexi, praktické návody – jednoduše se můžete inspirovat a měnit s knihou.

Spousta lidí se změn obává nebo se je snaží přehlížet. Je to hodně těžké, protože  životní okolností, věk, vztahy, dospívání dětí nás k tomu přímo nutí.

V čem spočívá změna sebe sama?
• víme, že změna je potřebná, ale nevíme, jak ji provést
• nevíme, na čem při této cestě narazíme
• nevíme, zda se nám změna vůbec povede, a to hlavně v začátku
• dost často naše změna přináší i další změny
 

Pár příkladů, kdy dochází ke změnám: Žijete v neuspokojivém vztahu už několik let? S partnerem žijete spíše vedle sebe než společně? Energie by se měla vzájemně dolévat – jednou jí má více jeden partner a podpoří druhého a pak obráceně (jakási harmonie či symbióza ve vztahu). Najednou časem zjistíte, že energii spíše ztrácíte, než ji dostáváte, a po letech zjistíte, že ze vztahu jste vyčerpáni a unaveni. Co s tím?

Další příklad. Žába spadla do hrnce s mlékem a nemohla vylézt, a tak plavala, dokud jí síly stačily, až se nakonec mléko změnilo v tvaroh a žába vyskočila z hrnce ven. Měníme se často s vynaložením malé energie, ale za setrvalé pozornosti. Zkusme se na změnu podívat jako na hru a stanovit si malé kroky a postupně je realizovat.

V čem se nejčastěji jako osobnost měníme?
V odborných schopnostech (zdokonalujeme se v oboru, ve kterém pracujeme, a získáváme nové zkušenosti), metodických (schopnost řešit problémy), sociálních (schopnost komunikovat v kolektivu s týmem) a v osobních kompetencích (jak zacházím se svou osobou, jak vnímám sám sebe, vlastní iniciativa atd.).

Závěrem: Někdy se změna pojí se vzhledem (změna oblečení, změna účesu a barvy vlasů apod.) či chováním (tím si někteří dodávají energii a sebevědomí) a až pak následuje i vnitřní změna. Změna může přicházet obráceným směrem, a to zevnitř – pak je vidět zvenku a projevuje se v chování, postoji těla, v náladě, nakonec i v oblékání. Je na Vás, čím začnete, v každém případě se s nějakou změnou, ať už chtěnou, či nechtěnou, setkáte. Chcete napomoct změně? Zkuste kurz "Sebepoznání pro ženy" nebo "Asertivní komunikaci pro ženy" v Praze.

Moje doporučení: Použiji citát od neznámého autora: „Jestliže něco změníme, bude to lepší. Když nic nezměníme, určitě to bude horší.“

Přeji krásný den,

Zdenka

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním. Můžete se přihlísit na blogu i k odběru článků – děkuji

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...