neděle 15. prosince 2013

Jak pomoci sám sobě? Síla vděčnosti

Jednou máte pocit, že jedete nahoru a pak zase dolu? Přichází náročnější čas - doba Vánočních svátků, pečení, uklízení shánění dárků, vrchol pracovní sezóny - napětí vzrůstá ve všech oblastech.


Četla jsem publikaci, která mě zaujala. Některé techniky jsem znala a používala, s některými jsem se seznámila. Věřím, že i Vy si najdete vhodnou sami pro sebe.


V knize "Uvolnění od hlavy k patě  nejlepších metod, jak pomoci sám sobě" od nakladatelství Grada Publishing, a.s. je 15 různých technik, např. kruhové dýchání / čchi-kung, zklidnění dechu podle Thich Nhat Hanha, dále EFT - Emotional Freedom Techniques, Ho´oponopono a další techniky. 


Metodu, kterou mám ráda a používám je "Děkuji! Síla vděčnosti". Síla vděčnosti pomáhá si uvědomit, co všechno pozitivního se nám v průběhu dne děje. Je to velmi dobrá technika, když je ve vašem životě momentálně nějaký problém či krize, semlelo se více negativních věcí dohromady a nevíte, co nejdříve řešit. Prostřednictvím této techniky se učíte dívat na svět "cíleně pozitivně". 

I když je v této situaci daleko těžší si vážit svých schopností, lidí kolem sebe, zážitky v situacích, kdy se necítíme dobře a jsem v "krizi". Dobrým pomocníkem může být tato technika i pro lidi pracující v neziskovém sektoru.


Chci změnu - blog osobního rozvoje
Jak na to? Začnete otázkou: "Co bylo dnes hezkého?" Zkuste najít 4 maličkosti, malé pozitivní věci, pokračujte týden, pak přidejte 4 věci dopoledne a pak 4 večer, zvyšujte počet. Postupně můžete navyšovat věci, lidi, zážitky či okolnosti, které vnímáte pozitivně. 

Možná, že je po dlouhé době normální klidný den, dobře jste se vyspali, hezké počasí, prohlídka u zubaře dopadla dobře, děti jsou kupodivu hodné...jednoduše běžné maličkosti.
Pokračujte dál - "Co je v mém životě dobré? Co je v mém životě hezké? Za jsem v životě vděčný?"



Závěrem: Uveďte do života tuto techniku, klidně si jí i pro sebe upravte, aktivujte pozitivní emoce jako radost, krása, jistota, hojnost atd. Pořiďte si sešit nebo  na stránku papíru a popřemýšlejte, co se událo v průběhu dne či týdne.


Moje doporučení: I když nemáte náladu ptejte se sami sebe "Jaká nejmenší věc, píseň, článek či obrázek mi dnes udělala radost?". Trénujte čím dříve začnete nacházet víc a více pro sebe pozitivních věcí, tím dříve se můžete dostat ze začarovaného kruhu "strach - úzkost - obavy - nespokojenost". Hledání malých pozitivních věcí připomíná metodu Kaizen

Postupně začnete měnit i svůj postoj. Jděte mezi pozitivně naladěné lidi nebo kurzů osobního rozvoje jako je "Sebepoznání pro ženy" nebo "Cesta k úspěchu". "Tajemství udržet si veselou mysl spočívá v umění neznepokojovat se hloupostmi a v tom, že si vážíme i malých radostí.", Smiles


Přeji krásný den,

Zdenka

E-book: Kaizen -chci změnu
Koučink: www.kouc-koucink.cz
Kurzy: www.edux.cz
Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

 

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...