čtvrtek 30. srpna 2012

Jak ovládnout trému a paniku při mluveném projevu?

Potřebujete mluvit na veřejnosti? Buší Vám srdce? Potíte se? Obáváte se nejhoršího - všichni se mi budou smát? Co si o mně pomyslí? Jak budu u toho projevu vypadat? Máte podobné myšlenky? Pokračujte ve čtení.

Pokud nejste přímo vhozeni "do vody", tak trénujte projev doma nebo v práci. Zkoušejte postupně kratší prezentace před malým publikem, postupně délku projevu prodlužujte i velikost skupiny posluchačů. 
Chci změnu aneb cesta k prospúěšné změně

Je velmi důležité si projev připravit, vytvořit strukturu, přemýšlet na úvodním oslovením, zkusit se nahrát na diktafon či kameru, případně poprosit někoho, komu důvěřujete o zpětnou vazbu.

Zjistit jak na něj působíte, jakým hlasem mluvíte, zda je Vám dobře rozumět, a otestovat, zda by Váš projev případné posluchače upoutal. 


Jak začít?

Zkuste si dodat sebedůvěru i zvenku - vezměte si něco, co Vám sluší a v čem se cítíte dobře a pohodlně. To je ta praktická část, takže cvičit a cvičit. 

Druhou část tvoří - tréma a stres z takové situace. Ráda bych Vám dala pár tipů, které Vám mohou pomoci snížit trému. Zkuste je, třeba Vám některé pomůžou. Většinou se jedná o nácvik dýchání.

Začneme. Pokud máte trému, tak než zahájíte samotný projev, vydechněte. Dostanete z těla přebytečné napětí. Pak začnete pomalu dýchat, a to tak, že se nejdříve nadechněte a počítáte do čtyř, zadržíte dech, vydechnete a zadržíte dech. Vždy je to na čtyři doby - nebo si to upravte podle sebe. Postup nádechy a výdechy opakujte např.10 x nebo do doby, až se uklidníte - začněte pravidelně dýchat a zmírní se projevy trémy jako pocení, bušení srdce atd.

Další užitečné tipy

Otestujte na sobě práci s představou - vizualizací tj.  představit si přesné kroky, jak by měla ideální prezentace vypadat. Od momentu uvítání posluchačů, toho, jak jsem oblečený/á, co říkám, jak se tváří účastníci mé prezentace, představení si místnosti, kde budu mít svůj projev, postupné kroky až po závěr. Všechno by mělo probíhat v pozitivním duchu. Ideální je si tuto představu "přemítat v hlavě jako film" týden před prezentací. Ideální ráno po probuzení nebo večer než usnete. Nebo klidně kdy jste sami a v klidu. 

Co si vytvořit kotvu sebevědomí či vnitřního klidu?



Technika, které pomáhá mně - "nastavení filtru" své posluchače si představím v barvách, které mám ráda např. v červené, oranžové nebo žluté. Něco jako "retro styl". Vím, že to pro mě znamená něco pozitivního, takže se tím mírní moje tréma.

Přidám pár tipů od mých klientů či kamarádek. Před časem se mi kamarádka svěřila, že jí pomáhá  představa, že ji všichni posluchači v místnosti tleskají a postupně vstávají. Dalšímu klientovi jsem poradila - představte si, že účastníci prezentace mají dudlíky. Další možností je zaměřit na někoho, kdo Vám v průběhu prezentace přikyvuje. Pro Vás je to znak určitých sympatií a Vám to pomůže se uklidnit. 

TIP na video: Jak překonat trému při prezentaci?


Závěrem:

I když první prezentace je pro Vás stresující v každém případě věnujte pozornost přípravě a trénujte. Nacvičujte i správné dýchání či hledejte vlastní techniky, které zmírní Vaší trému. Důležitou roli hraje i nakolik znáte sami sebe, co Vám pomáhá

Moje doporučení:

Pokud už prezentace proběhla - zamyslete se nad tím, jak vlastně dopadla. Co se Vám povedlo, co posluchači ocenili a co máte u příštího projevu zlepšit. Vytvořte si malý osobní plán. Třeba technikou Kaizen. Hlavně se netrapte tím, že to nebylo hned skvělé. Řekněte si, že jste dělali to nejlepší, co jste v daném momentu mohli a uměli. 

Navštivte kurz mluveného projevu či kurz zaměřený na zvládání trémy. Zkuste si přečíst publikaci "Jak překonat strach z veřejného vystoupení" od nakladatelství Grada Publishing. Pokud jsem Vás k něčemu inspirovala, rovněž pište. Nebo máte vlastní techniku? Podělte se s ostatními.   

Přeji hodně úspěchu při přípravě prezentace individuálně či skupinově

Zdenka

Koučink: www.kouc-koucink.cz
E-book: www.kaizen-chci-zmenu.cz
E-book: Jak žít naplno a pracovat odkudkoliv

Podcast: Zdenčin pokec - podcast úspěšných

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...