úterý 5. února 2013

Jak překonat svůj vnitřní strach?

Strach je největší překážkou pro každého člověka, aby mohl žít lepší život. 

Ze zkušenosti vím, že vznik strachu dost často pramení z našich negativních myšlenek, z toho, co si o situaci myslíme, než vůbec reálně nastala.

Cesta k prospěšné změně - blog
Vytváříme různé "hororové" scénáře, které způsobí v těle určitou reakci. Projevuje se to napětím, povrchovým dýcháním, pocením, nepříjemným pocitem, až tlakem v hrudi atd. 

Vynoří se spousta myšlenek typu …že to nezvládneme a na co si komplikovat život, proč to dělat – vždyť je to jasné, jak to dopadne, jak budeme vypadat před druhými atd. Určitě společně tento repertoár výmluv, obav či strachu doplníme a „vylepšíme“.

Ve skutečnosti nic není tak horké, jak to vypadá. Pokud budeme setrvávat v těchto pocitech, opakovat si je a dále vydatně živit, dostaneme se do dalšího stádia „paniky“. Jednoznačně tímto nic nezískáme, právě naopak – přicházíme o své sny a způsobujeme si nemoci. Strach je nepřítelem úspěchu a je to důsledek chybějící nedůvěry a vlastní nejistoty.

Nejlepším lékem na „vlastní filozofování“, co by bylo, kdyby…, je aktivita, činnost. Pravdou je, že všichni zažíváme někdy strach.

Z čeho mají lidé nejčastěji strach? 
Ze ztráty zdraví, z nejisté budoucnosti, ze stárnutí, z veřejných vystoupení a prezentací, z neúspěchu, z odmítnutí z konfliktů, ze ztráty, ze vztahů, z nového zaměstnání, ze smrti, z mála znalostí.

Nejlepší, co můžete udělat – akceptujte svůj strach, pojmenujte jej a uzavřete s ním mír. Položte si tyto otázky: Proč nerada chodím do práce? Protože mám nepříjemného kolegu nebo si myslím, že včas nezvládnu práci a pak mě z ní mohou vyhodit a pak ztratím byt, své zázemí atd.? Možná se mám zlepšit v komunikaci? Jít do kurzu o kreativity. Naučit se pracovat s technikami, které pomáhají posílit sebedůvěru, ale i najít řešení na zapeklité situace.


Jak se zbavit strachu? Zkuste to začít měnit. Pár tipů:


1/ Sepisujte si své úspěchy – kdy jste porazili svůj strach. Každý úspěch je v podstatě vykročení ze zóny pohodlí a překonání strachu. Zaveďte si svou databanku úspěchů, ať už ve formě deníčku svých úspěchů, nebo si vytvořte místo v bytě či vyberte krabičku, kam napíšete nebo vložíte obrázky, diplomy, fotografie – cokoliv, co Vám pomůže vytvářet důvěru ve Vaše schopnosti.

2/ Přemýšlíte o tom, co se stane, negativně? Nahraďte tyto představy
Chci změnu - blog

pozitivními obrazy. Strach je většinou nějaká představa. Uvědomte si, čeho se bojíte, a právě to začněte dělat. Ideální je využití metody Kaizen (psala jsem už o ní). Touto metodou děláte malé kroky a oslavujete své úspěchy. Metoda pomáhá, abyste svůj strach dále neposilovali. Bojíte se třeba promluvit na poradě? Zeptejte se alespoň na nějakou maličkost. Hlavně začněte. Pokud se pustíte do akce a potřebujete se soustředit, na strach už není čas.


3/ Využívejte v sobě svého snílka! Podporujte v sobě pozitivní představy, co by se Vám líbilo, kdybyste měl/a kouzelnou hůlku a mohl/a si všeho dopřát – co by to bylo a jak by to vypadalo? To Vás podpoří a osvobodí od strachu. Rozvíjejte v sobě kreativitu a fantazii. Vytvořte si nástěnku svých vizí, i když přesně nevíte, co by to mělo být. Vizualizujte si, že už jste svých snů dosáhli, a prociťte emoce, které budete mít, až dosáhnete výsledku. Potlačte v sobě „vnitřního negativního kritika“ a začněte z něj vychovávat spíše konstruktivního kritika“, který Vás podpoří a dá reálnou zpětnou vazbu Vašim představám.

4/ Zvyšujte svoji sebedůvěru. Můžete si ji dodat zevnitř, chvalte se, když se Vám něco povede. Řekněte to doma nebo kamarádce. Napište si své poslední úspěchy, sepište si co nejvíce svých silných stránek či pojmenujte talent a nadání, kterým disponujete. Využívejte afirmace – pozitivní potvrzení toho, po čem toužíte. A pokud momentálně nemáte náladu ani na to? Tak se hezky oblékněte, upravte se a dodejte si sebevědomí „zvenku“. Choďte vzpřímeně a dívejte se lidem do očí. Podle držení těla lze poznat, jak se cítíte.

5/ Čtěte, poslouchejte úspěšné lidi, dívejte se na motivační filmy, které Vám dodají odvahu a podpoří Vás v tom, že můžete dokázat cokoliv. Každý nějak začínal a měl z něčeho strach. 

6/ Žijte tady a teď. Mnoho lidí žije v tom, co bylo – je to ztráta energie, vracet se nazpátek nebo naopak řešit jen to, co bude. Strach neexistuje v budoucnosti a navíc na něj nikdo nezemřel.

7/ Mluvte sami k sobě. Obavy jsou  představy, myšlenky, předsudky, názory ve vaší hlavě. Strach je známá nemoc všedních dní. Je to každodenní výzva. Mluvte hlavně pozitivně – NE nezvládnu to, nemám dostatek znalostí, ALE pracuji na tom, abych si vědomosti rozšířil/a, ještě stále se učím… Např. „budu v pohodě bez ohledu na to, co se stane“, „strach není nejlepší pocit, ale dokážu tento pocit přijmout“, „je to jenom nepříjemný pocit“…

8/ Strach se ztrácí přirozeným učením. Je to obava z neznámého. Pokud mám více znalostí, zkušeností či informací, pak se cítím lépe. Učte se a choďte na kurzy, potkávejte pozitivní lidi. Převezměte zodpovědnost za svůj život i s tím rizikem, že se něco nepovede. Pak alespoň budete vědět, že cesta a způsob, který jste si zvolil/a, nefunguje. Budete bohatší o zkušenost.

Závěrem:
Představte si svůj strach jako vlnu – je lepší plout a nechat se na ní unášet a využít její sílu, než plavat proti ní. To chce daleko více energie.



Youtube - Jak nastartovat změnu. Připojte se.
Moje doporučení:
Posilování emočního „svalstva“ trvá. Je to podobné jako chodit do posilovny. Než dojde k emocionální proměně, chce to čas. 


Dělejte „ztřeštěné cvičení“. Pozvěte si kamarády, připravte hudbu a začněte před nimi bláznivě tancovat, předvádět scénku nebo vyprávět vtipy – cokoliv, co pro Vás není běžné – a postupně to dělejte všichni a pak třeba i najednou. 

Užívejte si atmosféry a určitě se i skvěle pobavíte. Tady budete „všichni“ možná působit jako blázni, ale šťastní. A navíc v něčem překonáte sami sebe…Chcete své "strachy" sdílet s jinými? Přijďte na některý z mých workshopů do Prahy např. Asertivní komunikace pro ženy nebo vyzkoušejte Skype koučink.

Přeji krásný den,

Zdenka


Koučink: www.kouc-koucink.cz
Instagram: Zdenka
Ebook: www.kaizen-chci-zmenu.cz

Youtube: Jak nastartovat změnu

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.


Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...