úterý 21. listopadu 2017

7 tipů, jak ovládnout smutek

„Tak zajdeme večer do kina, hrají tam komedii, ta tě rozveselí”, uklidňovala jsem kamarádku Ilonu po telefonu. Neudělala zkoušky, na které tak tvrdě makala. A já jsem měla jediný cíl - nedovolit jí ani chvíli smutnit... jak se ale ukázalo, a teď to vím i já, smutek je zcela normální emoce jako například radost a je dobré jej prožít. 

Smutnění povoleno! 
Chci změnu - blog osobního rozvoje

 „Tak dáme ještě pizzu?”, snažila jsem se pro Ilonu vymýšlet večerní program. Jak bylo vidět, komedie moc nepomohla. Ne, že by nebyla dobrá, já jsem se nasmála. Ale Ilonin smích byl nucený. Očividně se nebavila. Tehdy jsem si ještě myslela, že když jí nedovolím smutnit, smutná nebude. Jako bych zrovna já měla nějakou zázračnou moc vyhnat všechny chmury... 

... dnes bych situaci řešila jinak. Koupila bych jí krabici kapesníků a poslala ji domů smutek naplno prožít. Maximálně bych se jí zeptala, jestli chce, abych smutnila s ní. Dnes už Ilona smutná není, zkoušky nakonec udělala. Existují tipy, jak ovládnout smutek? A proč je dobré smutek prožít? 

Proč je dobré smutnit? 
Smutek je součástí přirozené životní rovnováhy. Abychom poznali radost, musíme zažít i smutek.  A světe div se, smutek je pro nás přímo prospěšný. Je impulsem k zastavení a zamyšlení se. A odborníci doporučují naplno jej prožít, pozorovat jej a pracovat s ním. Ne unikat před ním a tvářit se, že je všechno v pořádku, když není. 

Když totiž smutek zapřeme, bude se v našem nitru akumulovat a objeví se ve své horší formě. Důležité je nebát se ticha a samoty, zaplakat si, je-li to potřeba. Na smutek přitom nemusíte být sami, klidně si k vašim chvilkám smutku přizvěte někoho velmi blízkého, kdo bude mít pro vaši situaci pochopení. 


Jak dlouho smutnit?
Smutněte tak dlouho, jak potřebujete. Buďte smutní v době trvání filmu, buďte smutní den, dva. Jestli smutku opravdu dovolíte vstoupit, naplno jej prožijete a podíváte se mu do tváře, měli byste po nějaké době pocítit velkou úlevu a jeho pomalé odeznívání. A právě v této době si můžete dovolit využít následující tipy, jak ovládnout smutek.


7 tipů pro zahnání smutku 
Smutnit jste si už dovolili. Balíček kapesníků je pryč, stejně jako tabulka čokolády. Teď je ale načase se pomaličku a polehoučku se smutkem rozloučit. Jak? 

1. Smutek naplno prožijte
Tuhle fázi nevynechávejte, je důležitá:)

2. Dělejte to, co máte rádi
Nabudí vás vana plné horké vody? Posezení s přáteli či dobrý film? Tak do toho. Otevřete si oblíbenou knížku a dovolte si naplno prožít příběh vašeho hrdiny. Přitom zapomeňte na všední starosti. 

3. Nechte smutek roztát na sluníčku 
Pobyt na sluníčku a na čerstvém vzduchu vám udělá dobře. Využijte krásné počasí k procházce a to i přesto, že se vám zpočátku třeba vůbec nechce. 

4. Obvolejte kamarády
Kamarádi mohou být ti, kteří s vámi smutku zamávají. Zajděte si s nimi třeba na večeři nebo je pozvěte k sobě domů a o občerstvení se postarejte vy. 

5. Smutek vysportujte
Při sportu vyplavíte endorfiny, tak zvané hormony štěstí. Ty ve vás vyvolají příjemný pocit. A proto si běžte zaběhat, zaskákejte si na švihadle nebo si dejte půlhodinku svižné chůze. 

6. Radujte se z maličkostí 
Hrají váš oblíbený film? Po dlouhé době jste natrefili na výrobek, který jste už dlouho neviděli? Ozvala se vám kamarádka z dětství? Zkuste kreslit:) Radujte se i z těchto maličkostí. 

7. Vašemu smutku přizpůsobte jídelníček 
 Jezte ovoce a zeleninu, dodržujte dostatečný pitný režim a zobejte oříšky všeho druhu. Látky obsažené v oříšcích příznivě působí na nervovou soustavu. 

Zdenka 

Koučink: www.kouc-koucink.cz 
E-book: Kaizen - chci změnu 
Tréninky: www.edux.cz 


Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...