úterý 21. května 2013

Nemůžete usnout? Zkuste 10 tipů, jak lépe usnout


Zažili jste náročný den? Chystáte se usnout a stále jste myšlenkami v situaci, kterou jste přes den zažil/a? 
Neustále se přehazujete na posteli a ne a ne usnout. Tak co teď? 


Dám vám 10 tipů, jak lépe usínat vč. videa:


1.) Jděte se večer projít nebo si zasportovat - volte spíše klidnější druh sportu, abyste přesměrovali své myšlenky jinam. 
2.) Nedovolte si v posteli „myslet“, cíleně si představujte něco pozitivního, např. že jste někde na ostrově či na dovolené.
3.) Pusťte si relaxační hudbu a poslouchejte (vyberte něco klidného jako zvuk moře, tóny klavíru atd.) a vnímejte tóny. Nastavte si hudbu na 10 minut, pak se sama vypne.
3.) Vyzkoušejte aromaterapii, a to klidně i v kombinaci hudba a vůně (např. levandule v kombinaci s hudbou).
4.) Někdy je dobré i zavést nějaký rituál, kdy např. zavřením dveří vím, že je den u konce a že chci načerpat energii na další den. Ložnice je místem, kam si problémy netahám.
5.) Pokud máte u sebe milovanou bytost, tak je to taky možnost, jak jít klidně a uvolněně spát.
6.) Relaxační technika zvaná Jacobsonova relaxace. technika dobře funguje i při zvládání trémy při mluveném projevu. Cílem je postupně jednotlivé části těla napínat a uvolňovat. Můžete začít od nohou a postupovat až k hlavě, to znamená zatněte svaly na prstech, pak zatněte lýtko, stehna, ruce atd. a chvíli takto vydržte. Pak najednou všechny svaly uvolníte a celý postup můžete několikrát opakovat.
7.) Přečtěte dětem pohádku nebo se podívejte na komedii (preferuji staré francouzské komedie s Luisem de Funesem nebo Les Charlots/ Blázni ze stadiónu atd.). Vyhněte se filmům, které vás mohou rozrušit.
8.) Vypijte před spaním čaj na spaní (např. bylinný čaj  „Dobrou noc“ od V. Grešíka), medovinu či mléko s medem.
9.) Najděte si místo před dveřmi, např. strom, a než vstoupíte do domu, pomyslně tam odložte své těžkosti z prožitého dne a pak klidně vejděte domů. Ti ostatní doma nemohou za to, že kolega či kolegyně jsou v práci nepříjemní apod. Moje klientka má doma malou kočku a když otevře dveře, pomazlí se s ní, což je znakem přicházím domů a zavírám dveře za pracovním dnem.
10.) Lehněte si do vany, relaxujte a pusťte si k tomu hudbu.



Nové video:) 2018





Závěrem: 
Spánek je pro nás velmi důležitý, a to jak pro naši regeneraci, tak pro načerpání sil i pro oddělení předešlého dne, který pro nás nebyl ideálním.

Moje doporučení: 
Uklidněte si svou mysl před spaním, ať se můžete dobře vyspat. Ráno nebo pak i s odstupem času se na „problémy“ díváme jinak. Napište mi, co pomáhá Vám lépe usínat a ještě citát od neznámého autora " Na dosáhnutí cíle je potřeba snít, takže se na všechno vykašlete a běžte spát".

Přeji slunečný den,

Zdenka
 

Koučink: www.kouc-koucink.cz 
Podcast:Zdenčin pokec - podcast úspěšných
E-book: www.kaizen-chci-zmenu.cz
E-book: Digitální, nezávislí a volní

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej a doporučte jej tak ostatním – děkuji.

Linkwithin.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...